Home > furate din cărţi. > o întâmplare ciudată la miezul nopţii

o întâmplare ciudată la miezul nopţii

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii este, în primul rând, o viziune extrem de interesantă despre utilitatea şi nevoia de repede şi certitudini. Aici, polisemantismul şi ambiguitatea sunt respinse categoric, întrucât creează blocaje.

Volumul lui Mark Haddon, îl are în centrul său pe Christopher, un băieţel care suferă de autism, însă introspecţia personajului principal este realizată la un asemenea nivel încât nu-ţi poţi da seama dacă Haddon sau chiar Christopher este autorul rândurilor pe care le citeşti.

Iată de sunt bun la şah, la matematici şi la logică, fiindcă cei mai mulţi oameni sunt aproape orbi şi nu văd majoritatea lucrurilor, astfel că în mintea lor rămâne destul spaţiu, care e umplut cu lucruri fără nicio legătură unele cu altele şi de-a dreptul prosteşti, cum ar fi „mă tem să nu fi uitat aragazul aprins”.

Liniaritatea universului lui Chirstopher, gândit în totalitatea matematic şi logic, impune o viziune reală despre o alternativă mai prietenoasă şi mai utilă pentru stilul de viaţă pe care noi, cei care ne considerăm normali, credem că îl ducem.

Dar mulţi oameni sunt leneşi. Ei nu se uită niciodată la lucrurile din jur. Ei fac ceea ce se cheamă ricoşeu […] iar informaţia din mintea lor e foarte simplă.

Deşi majoritatea oamenilor îşi doreşte să să asimileze şi să înţeleagă metafora, Christopher o respinge agresiv, preferând gândirea analitică, pe care o consideră liniştitoare. Limbajul nu este însă singurul lucru care îi complică universul.

Înţelepciunea sugerată a personajului te conduce şi te obligă să accepţi ca alternativă mai bună această lume în care valorile tale îşi pierd din însemnătate. Christopher refuză comunicarea, conform definiţiilor noastre, refuză atingerile şi îmbrăţişările, iar manifestările de afecţiune îi creează crize şi blocaje. Reperele acestei lumi, impuse de el, nu sunt, în niciun caz, sentimentele.

Deşi, în aparenţă, acestui univers nu-i lipseşte nimic, întrucât gândirea matematică nu poate genera echivoc, Christopher face cunoştinţă cu prima situaţie limită pe care, nu doar că nu o poate înţelege, dar nu o poate accepta: moartea.

Deşi filtrată pentru lumea lui, asemenea unui joc de-a detectivul, această încercare de a găsi certitudinea motivului şi cauzei morţii îi deschide lui Christopher noi orizonturi pe care nu le poate înţelege şi îl apropie pe acesta, la un nivel periculos, de o lume pe care nu o poate accepta, de o serie de valori pe care nu le cunoaşte şi le refuza: lumea noastră.

Chiar dacă am putea rămâne cu impresia că O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii ne aduce pe noi mai aproape de lumea unei boli psihice relativ necunoscute, autismul, de fapt autorul încearcă să descopere care este limita pe care o pot atinge aceste persoane, încercând să se integreze în lumea noastră. Romanul nu încearcă, deci, să ne familiarizeze pe noi cu o altă concepţie despre lume, ci îl apropie, cât poate de mult, pe Christopher, de lumea noastră, aparent normală.

Poate fi considerat un volum de critică socială, ori un roman psihologic, însă maniera în care autorul reuşeşte să prezinze ironia absurdă generată, pe alocuri, de intersectarea celor doua lumi, te obligă să nu te desprinzi de carte până la ultima pagină.

Compabil cu „Let me hear your voice”, al lui Catherin Mauice, romanul te apropie subtil, şi totodată emoţionant, de o întrebare încă fără răspuns: cum putem înţelege lumea din jurul nostru ?

Acest text a apărut în numărul 2 al revistei “Student Times”.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: